A szívbaj

dátum: .

Az emberek többsége a ráktól retteg, pedig három elhunyt közül kettőnek az életét szív- és érrendszeri betegség oltja ki! Ez napjaink halálozási statisztikájának vezető kórképe. Hazánkban évente 75 ezer ember veszíti életét szívinfarktus, szélütés és hirtelen szívhalál következtében. Szívinfarktust 30 ezren kapnak évente, ez a szám önmagában is megdöbbentő. Ráadásul sokan nem is élik túl az első támadást!

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a szívbetegségben elhunytak felénél az infarktus első tünete a hirtelen bekövetkező halál. Vagyis az addig panaszmentes páciens meghal, mielőtt az orvosi segítség megérkezne. Úgy tűnik, modern korunkban nem a határokon átívelő járványoktól kell félni; manapság a legtöbb áldozatot az olyan krónikus betegségek szedik, mint a daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségek.

Nyitva az ér

Köszönhetően az új orvosi eljárásoknak, például a katéterezéses diagnosztikának - amely január óta az úgynevezett haemodinamikai ügyeleteken rendelkezésre áll - az infarktuson átesettek esélyei sokat javultak. A bekövetkeztétől számított néhány órán belül van esély az elzáródott ér megnyitására. Tágítással, szükség esetén pedig kis háló beültetésével nyitva is tartható az ér. A visszaszűkülés, illetve a véralvadás ma már gyógyszerekkel megakadályozható. Az infarktus után így hamar helyreállítható a keringés, a gyorsaság révén pedig a szívizomelhalás kisebb mértékű lesz.

A korábbi gyógymódoknál nagyobb a remény, hiszen a katéterezés során látott kép alapján választja meg az orvos a legmegfelelőbb terápiát. Abban az esetben, ha több ér beteg, az infarktust szenvedett (elzáródott) szakaszt azonnal megnyitják, a további műtétekre pedig már a későbbiekben kerülhet sor.

Elhal a szívizom

Kevesen tudják, hogy az infarktus nem más, mint szívizomelhalás. Az elhalt terület nagysága döntően befolyásolja a további életkilátásokat. Így fordulhat elő, hogy valakit az első infarktus elvisz, míg más a harmadik-negyedik után is életben marad. Szerencsés esetben úgynevezett beharangozó tünetek figyelmeztetnek a közelgő bajra, ám ilyenkor is szó szerint életmentő a gyors orvosi segítség.

Sok minden megváltozott az infarktuson átesettek úgynevezett rehabilitációjában. Évekkel ezelőtt heteken át szinte mozdulatlanul kellett feküdnie a betegnek. Ma a lehető leghamarabb felkeltik az ágyból. Az aktív rehabilitáció már a kórházban elkezdődik, olyan életmódprogramot kapnak, amely az infarktus nagyságától, helyétől és kiterjedésének mértékétől függ. Szakemberek állítják össze a szükséges diétát és mozgásterápiát.

Elsők vagyunk

A legveszélyeztetettebb változatlanul a 35 és 60 év közötti korosztály. Különösen elkeserítő, hogy Magyarországon a fiatal férfiak infarktusos halálozásának aránya nemzetközi összehasonlításban is kiugróan magas: évek óta világviszonylatban miénk az első hely.

Még tragikusabb a kép, ha belegondolunk, hogy a rizikófaktorok alapján a magyar lakosság mekkora hányadát fenyegeti ez a veszély! Sokáig úgy tűnt, a szív és agyi érbetegségek túlnyomórészt a férfiakat sújtják – ám a nők megbetegedési mutatói is aggasztóan alakulnak.

Védett nők

Egészen a legutóbbi időkig úgy tudtuk: bennünket, nőket nem fenyeget ez a betegség. Mert sírunk, hisztizünk – szóval kiadjuk magunkból az összes feszültséget.

- Az érzelemkitöréseknél fontosabb szerep jut a nőinemihormon-termelésnek, amely az érfalak védelméről is gondoskodik – szögezi le az ismert kardiológus. - Ezért amíg a menstruációs időszak tart, a hölgyek – elvileg! – valóban védettek. Csakhogy e kedvező hatás érvényesülését az úgynevezett civilizációs ártalmak: a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz és a munkahelyi hajsza erősen gátolják. Sőt, ma már azt is tudjuk, hogy a cukorbaj és a dohányzás egyenesen megszünteti ezt a biztonságos állapotot!

Menopausa után, a menstruáció megszűntével a hormonális védettséget minden nő elveszíti, emiatt a változókoron túl hirtelen ugrásszerűen megnő a gyakran tragikus kimenetelű koszorú- és agyér-betegségek előfordulása!

© 2012 - 2014 immo-bill.hu - Minden jog fenntartva!