Természetes C-vitamin

dátum: .

Mennyi extra C-vitaminra van szükséged? Mekkora az extra vitaminpótlás jelentősége? Ha napi 5 étkezés alkalmával fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor 200 milligramm C-vitamin ezekből a természetes forrásokból is testedbe jut. Az általános orvosi ajánlás szerint a férfiaknak napi 90 milligramm, a nőknek 75 milligramm C-vitaminra van szükségük. Egy várandós nő esetében ez a dózis 80-85 milligrammra módosul, szoptatás idején pedig akár 120 milligrammra is emelkedhet a szükséglet. A dohányosok szervezete mást diktál: nekik 35 mg többlet C-vitamin bevitelre van szükségük, hiszen az ő szervezetükből gyorsabban ürül ez az értékes vitamin.

Az elmúlt évek kapszula divatja hazánkban leginkább a kismamáknál volt érzékelhető. A túlzó, mesterséges vitaminbevitel miatt jelentősen nőtt 4kg feletti súllyal születő babák száma. Szerencsére most ismét a természetes vitaminforrások felé fordul a figyelem.

A citrusgyümölcsök - narancs, grépfrút, citrom, mandarin -, valamint a bogyós gyümölcsök - eper, málna, csipkebogyó - és a paprikafajták általában kiváló forrásai ennek az állandóan pótlásra szoruló vitaminnak. A rosszul összeállított táplálkozáson sajnos keveset segít a C-vitamin mesterséges pótlása. A kapszulák senkit nem mentenek meg az igénytelen táplálkozási szokások egyéb káros hatásaitól! Az első helyen mindenképpen a tápláló ételeknek kell állniuk!

Szüret, tárolás, szállítás

Érdemes tudni, hogy a zöldségek és gyümölcsök leszüretelése után a termések C-vitamin-tartalma fokozatosan csökkenni kezd. Minél tovább tárolják, szállítják az adott gyümölcsöt, annál többet veszít tápanyagtartalmából. Éppen ezért amikor csak tudsz, ragaszkodj a friss vitaminforrásokhoz! Ha választanod kell a téli paradicsomok és a fagyasztott málna között, dönts a fagyasztott gyümölcs mellett! Télen a nyarat idéző termések hosszú utat tesznek meg, míg a közértek pultjaira kerülnek! Az őszi, téli szezonban az aszalt gyümölcsök is táplálkozásod hasznos kiegészítői lehetnek.

Elveszve a lábos mélyén

Az elkészítés módja meghatározza, hogy mennyire rongálod meg táplálékod vitamintartalmát. Ha a finom falatokkal némi C-vitamint is szeretnél magadévá tenni, akkor vízmentesen párold, vagy mikrózd az ételt! A vízben történő forralás a legszörnyűbb dolog, ami az ételeddel történhet. A lábos mélyén a C-vitamin - sok más tápanyaggal együtt – kárba vész! Mivel az alapanyag hosszú időn át magas hőmérsékleten van, vagy teljesen tönkremennek, vagy a főzővízzel távozzanak a fontos tápanyagok és vitaminok.

Az alábbi táblázatból megtudhatod, hogy a te bevásárló kosaradba való vitaminforrások átlagosan mennyi C-vitaminnal gazdagíthatják egészségedet:

Vitaminforrás                              C-vitamin tartalom

Fél pohár narancslé                       50 mg

Közepes méretű narancs               70 mg

Közepes méretű kivi                     75 mg

Egy kis tál eper                           95 mg

Egy közepes sárgadinnye negyede 60 mg

Egy kis tál párolt brokkoli              60 mg

Egy kis tál párolt kelbimbó             50 mg

Egy közepes párolt krumpli            25 mg

2 db közepes paradicsom              15 mg

1 közepes zöld kaliforniai paprika     65 mg

© 2012 - 2014 immo-bill.hu - Minden jog fenntartva!