Már megint az autósok fizetnek többet!

dátum: .

A kötelező biztosítás 2014-re, mind a díjrendszer, mind a díjhirdetés módjának változása nyomán teljes mértékben átalakul.  Az elmúlt években a kötelező biztosítási díjak évről évre csökkentek. Az akkori rendszerben csupán az év végi úgynevezett kampányidőszakban volt lehetőségük a társaságoknak a díjhirdetésre, így a piacnak egy éve volt találgatni a következő kampányidőszak árait. Bár a szakértők évről évre a díjak csökkenésének leállását jósolták, ez azonban nem és nem következett be.

Kötelező biztosítás 2014: kikristályosodik az új rendszer

2013. január 1-je számos okból jelentős változásokat hozott, amiknek köszönhetően nemcsak, hogy megállt a kötelező biztosítási díjak folyamatos csökkenése, de a díjhirdetési liberalizáció nyomán nyilvánvalóvá vált: az első félévben átlagosan 10%-kal emelkedtek a tarifák, az év végéig pedig még legalább 5–15%-os növekedés várható.

A lassú, azonban folyamatos átlagdíj emelkedés tökéletesen nyomon követhető, hiszen az új szabályozás értelmében a társaságok év közben bármikor módosíthatják a díjakat, csupán 60 nappal a módosított árszabás bevezetése előtt be kell azt jelenteniük.

Személygépkocsi után drágább a kötelező

Az átlagos emelkedést közelebbről szemlélve megállapítható az is, hogy a drágulással szinte minden kategóriában a személyautók tulajdonosai járnak rosszabbul. Az áremelések kora tavasszal kezdődtek, elsőként a Köbe adta ki hirdetményét, mely márciusban 15%-kal emelte meg a személygépkocsikra vonatkozó díjat, míg a tehergépkocsik biztosítási díjait csak 10%-kal növelte. A másik kiváló példa szintén az első díjemelők egyike, a K&H, mely tavasszal számos településen 10%-kal emelte a 851–1500 köbcentis hengerűrtartalmú személygépjárművek tarifáit.

Ahogyan a fentiekből kiviláglik, a kötelező biztosítás 2014-re várt emelkedése elsősorban a személygépkocsik tulajdonosait érinti majd. Érdekesség, hogy a biztosítási rendszer változásának egyértelmű nyertesei az A0 besorolású, 30 év alatti fiatalok, pláne ha a fővárosban élnek: számukra igen kedvező relatív árcsökkenést hozott az új rendszer.
© 2012 - 2014 immo-bill.hu - Minden jog fenntartva!