Háztűznézőben termeszéknél

dátum: .

Az erdőben egy farönkön egy hím és egy nőstény termesz házat épít. Építőanyag gyanánt saját ürülékük darabkáit használják. Ez a meleg, puha, oltalmat adó fészek szolgál házaséletük hátralevő öt évében hálószobául és gyermekeik otthonául. Fény derült azonban arra, hogy a termeszeknél is felborulhat e békés családi idill. Statisztikailag a kétszülős termeszcsaládok túlélési esélyei kétszer akkorák, mint a gyermekeit egyedül nevelő, csonka családoké.
  
Janet Shellman-Reeve, a Cornell University rovarkutatója, felfedezte, hogy a Zooter-mopsis nevadensis fajtába tartozó termeszek – amelyeket eddig hűséges élettársakként tartottak számon, néha bizony még a fészeképítés legnagyobb hevében is, új partner reményében elhagyják kedvesüket. A hímek kövérebb nőstények után kutatnak; míg a nőstények a nagyfejű hímeket kedvelik – avat be minket Shellman-Reeve a termesz-szépségideálok titkába. A nagyfejű hímek alkalmasabbak a fészek megvédelmezésére, míg a testesebb nőstények a kicsinyek felnevelésében bizonyulnak ügyesebbnek.

Az elégedetlen hím két lábon ügetve, a torában található, a nőstények felé párválasztási szándékát jelző mirigyét rázogatva elkóborol a készülő fészektől. A nőstények ezzel szemben az udvarlókra várva otthon maradnak. Amikor a kérő a nőstényt hívogatva megérkezik, a felszarvazott „férj” a betolakodó helyett gyakran élete párját támadja meg.
Shellman-Reeve tanúja volt egy „családi perpatvarnak”, ahol a hímnek nem sikerült csatangolása során új társra lelnie. Amikor visszatért első választottjához, az hosszú perceken keresztül bántalmazta a hűtlenkedőt, majd toránál fogva visszarángatta a fészekbe. Míg az ilyen viselkedésminták igen gyakran megfigyelhetők az embereknél, eddig hasonlót még soha nem tapasztaltak a termeszek esetében.
© 2012 - 2014 immo-bill.hu - Minden jog fenntartva!